Според доклад на лекарите от комисията “Лансет 13,5 милиона души

...
 Според доклад на лекарите от комисията “Лансет 13,5 милиона души
Коментари Харесай

СВЕТЪТ Е В КРИЗА НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ

 Според отчет на лекарите от комисията “Лансет ” 13,5 милиона души могат да бъдат спасявани всяка година с верен метод към психологичните болести,пише редакторът на здравната графа на английския “Гардиън ” Сара Бозъли. 
Всяка страна в света е изправена пред предизвикването на рецесията на умственото здраве и се проваля в оправянето с него;  от епидемии на под паника офанзиви и депресии до положения, породени от принуждение и контузия.   Това са изводите на отчет от група специалисти, които пресмятат растящата цена на казуса на 16 трилиона щатски $ до 2030 година

Екип от 28 международни специалисти, основан от здравното издание  “Лансет ”, написа, че сме изправени пред “колективен неуспех, що се отнася до оправянето с тази международна здравна рецесия ” и това се демонстрира в “огромните загуби на човешки капацитет, както и предотвратимото страдалчество ”.

 Бремето на психическите болести става все по-тежко на всички места, споделя Комисията “Лансет ”. Това се случва макар напредъка в разбирането на аргументите и вариантите за лечение.  “Качеството на услугите за психическото здраве е редовно по-лошо от тези за физическо здраве ” , споделя отчетът, който бе огласен на международна среща за умственото здраве в Лондон.

Що се отнася до умствените болести, споделя комисията, всяка една страна е разрастваща се страна.   “Правителствените вложения и помощта за развиване в тази област остават плачевно дребни ”, споделя отчетът. Цифрата 16 трилиона $ до 2030 година идва от предходни калкулации на Световната банка за загубите на световната стопанска система в резултат на хората в работоспособна възраст, които страдат от умствени болести.

В някои страни хората с умствени проблеми са унизени и затваряни в институции, споделя отчетът.   “Нарушенията на човешките права и злоупотребите остават фактор в доста страни, с голям брой хора, затворени в психиатрични институции или затвори, или живеещи на улиците, постоянно без отбрана от закона ”, декларира отчетът.

Професор Викрам Пател от Медицинския университет Харвард, който е един от основните редактори, декларира, че  умствените болести предизвикват “огромно човешко страдалчество ” и са причина за забележителен % смъртност в категорията “други аргументи ” .

“Проблемите на психическото здраве убиват повече младежи от което и да било друго заболяване по света ”, споделя той. 

 Самоубийствата се причисляват към смъртност в резултат на пострадвания. Свръхдозите се смятат за корист с дрога. “Третираме психическото здраве като рисков фактор ”, споделя Пател. “Исторически постоянно сме обръщали повече внимание на заболяванията, които убиват. ”  Комисията пресмята, че 13,5 милиона смъртни случая биха могли да бъдат избегнати всяка година, в случай че първичният извършител – психологичното здраве – бъде лекуван. 

В доста страни няма никакво очакване, че някой ще помогне. Анкети в Индия и Китай, които дружно съставляват една трета от международната популация, демонстрират, че над 80% от хората с психологично заболяване или пристрастяване не са потърсили лекуване. А когато търсят такова – качеството е неприятно.

Нарушенията на човешките права се следят най-често при хора с дефицити в усвояването на информация, както и при тези с умствени разстройства, да вземем за пример шизофрения.  “Десетки хиляди души, които страдат от психологични болести, са приковани в личните си домове или в молитвени лагери, или в центрове за обичайната медицина ” , споделя отчетът.

Когато тези хора бъдат пуснати на независимост, това постоянно се случва без предизвестие или съответна подготовка по отношение на грижата за тях, което от време на време води до арести, затвор и ранна гибел. “През 2016 година по време на драматичен случай в Южна Африка Здравният департамент на Гутенг стопира финансирането на огромна институция с 2000 кревати, позволявайки стартирането на уязвими хора с психо-социални проблеми в погрешно лицензирани общински жилища, което води до гибелта на над 140 души ”, споделя отчетът.

Комисията предлага приоритетизиране на психологичното здраве и изравняването му по значимост с физическото такова, както и интеграцията на умствено опазване на здравето в рутинната медицина – персонални лекари и първа помощ.

В България помощ може да потърсите: 

Информационна линия за психологично здраве


http://www.mh-community.org/?page_id=9
тел: 02/42 111 42
работно време: от 12.00 до 16.00 часа всеки работен ден

Български червен кръст – Телефони на доверието

София  – 02/81 64 892
Ямбол – 046/662 904

Може да се свържете с телефона на доверието, с цел да поговорите с някого за проблемите, които ви заобикалят, и метода, по който се чувствате.

Фондация „ Анимус “

Гореща телефонна линия за дами, юноши и деца, претърпели насилие – тел. 02 981 76 86
За обитаеми места от България се избира с код на София – 02
От чужбина: + 359 2 981 76 86

Дружество на психолозите в България (ДПБ)

Телефон: 0888 429 730 или 0895 922 421

Национална осведомителна линия за опиатите, алкохола и хазарта

Достъп 24 часа в денонощието. За повече информация http://www.drugsinfo-bg.org 0888 99 18 66 или неизвестен чат на адрес drugsingo-bg.org

Телефон 112 

Снимки: Фотографът Крисчън Хопкинс осъществя серия от 24 фотографии, чиято тема са умствените болести, в частност депресията. Всички изображения може да видите тук. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР